V Košickom kraji mierne klesol počet štrajkujúcich učiteľov

27.11.2012 Košice

Košice 27. novembra (TASR) - Počet škôl v Košickom kraji, ktoré po pondelku (26.11.) pokračujú v štrajku, dnes klesol len mierne. "Zo základných a materských škôl je dnes zatvorených približne 280, znížilo sa to o zhruba 20, ide najmä o materské školy," uviedla pre TASR predsedníčka odborárskej krajskej rady združenia základného školstva Ingrid Gamčíková.

Do štrajku sa dnes podľa nej zapojilo 70 percent školských zamestnancov základných a materských škôl. Je to zhruba o päť percent menej ako v pondelok. "Niekoľkí sa rozhodli, že už nezvládajú situáciu, ale niektorí navyše do štrajku vstúpili, najmä nepedagogickí zamestnanci," povedala Gamčíková.

Zo stredných škôl v kraji sa do štrajku zapojilo vyše 70, po pondelku ho ukončilo päť škôl. "Účasť na štrajku zo strany školských zamestnancov bola v pondelok 65 percent, malo by to byť stále nad 60 percent," uviedol pre TASR predstaviteľ odborov pre stredné školstvo na východnom Slovensku Ľuboš Kvašňák.

V Košiciach podľa informácií webstránky mesta dnes obnovilo prevádzku šesť škôlok na uliciach Budapeštianska, Čínska, Lidické námestie, Poľná, Zuzkin park a Ovručská, v stredu tak majú urobiť ďalšie dve - na uliciach Žiacka a Za priekopou. Z celkového počtu 56 škôlok pod správou mesta v pondelok neštrajkovali len v Barci na Hečkovej a v Šebastovciach na Repíkovej.

Z 36 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa do štrajku zapojilo 35, neurobila tak iba ZŠ Dolina – Poľov. Od stredy (28.11.) by mala obnoviť výučbu ZŠ Starozagorská. Z piatich základných umeleckých škôl (ZUŠ) nevstúpili do štrajku len na ZUŠ M. Hemerkovej na Hlavnej ulici.
 

Vyberte región